• Op werkdagen voor 23:30 besteld, dezelfde dag verzonden
 • Vanaf 25,- geen verzendkosten
 • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR SLAAPTIPS!

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR TIPS!


  Veilig inbakeren

  Veilig inbakeren veilig slapenVeilig inbakeren houdt in dat de inbakerdoek niet losraakt, dat je baby er niet uit kan wurmen, dat baby’s hoofd vrij blijft, dat de heupontwikkeling niet wordt belemmerd en dat een ingebakerde baby niet op zijn buik rolt. Om dat laatste te voorkomen stop je met inbakeren als jouw baby 6 maanden is of ga je voor die tijd het inbakeren stapje voor stapje afbouwen.

  Ook het bed van jouw baby, het beddengoed en de manier van het bed opmaken zijn belangrijk als het om veiligheid gaat.

  Veilig inbakeren volgens de Consumentenbond

  In 2019 heeft de Consumentenbond de inhoudelijke informatie en adviezen overgenomen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de Stichting Wiegendood.

  Volgens de Consumentenbond zijn er twee categorieën producten:

  1. Inbakerdoeken
  2. Inbakerslaapzakjes

  Inbakerdoeken

  Armen stevig langs het lichaam, benen losjes ingepakt en hebben ruimte om te strekken en te spreiden.

  Advies: Na 4 maanden niet meer starten met inbakeren en op de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd.

  In het filmpje hieronder wordt uitgelegd waarom de Pacco inbakerdoek als veilig wordt bevonden *

  Inbakerslaapzakjes

  Inbakerslaapzakjes zijn een alternatief voor inbakerdoeken. Je kunt ze niet aan de omvang van het kind aanpassen, je sluit ze met een rits. De armpjes zitten wel in de slaapzak maar niet strak tegen het lichaam.

  Advies: Sluit de armen daarom na 3 maanden niet meer op.

  Bron: Consumentenbond.nl

  * Deskundige uitleg - interview Consumentenbond

  In dit interview vertelt Monique l; Hoir dat inbakeren bewezen effectief is, vooral bij jonge baby's. Er zijn maar een paar producten veilig genoeg, en daar is Pacco er één van!

  L'Hoir is klinisch pedagoog en heeft 23 jaar in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC) te Utrecht gewerkt op de afdeling Medische Psychologie. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar risico- en preventieve factoren van wiegendood.

  In het interview vertelt zij waar je op moet letten bij inbakeren:
  "Inbakeren is in Nederland goed onderzocht. We weten dat het absoluut helpt als een baby onrustig slaapt, vooral de eerste zeven weken."

  "Veilig inbakeren heeft wel wat regels:
  Een baby moet zijn benen kunnen optrekken en kunnen spreiden.
  En hou baby’s hoofd vrij zodat hij overtollige warmte kwijt kan."

  "Er zijn maar een paar producten die veilig genoeg zijn bevonden. Die zijn onderzocht en staan op de site van de Consumentenbond. Eén daarvan is de Pacco."

  "Een baby heeft zijn armen nodig als hij op zijn buik belandt. Daarom hebben we hele strenge regels over wanneer je moet gaan afbouwen."

  Simpel gezegd:

  • Na vier maanden niet meer starten met inbakeren
  • Voor zes maanden afbouwen
  • Doet je baby pogingen tot omdraaien: direct stoppen en overgaan op een slaapzak

  Pacco veilig voor de heupen

  Baby bed veilig opmakenDe Pacco inbakerdoek zit strak om het bovenlijf tot óp baby’s heupen. De benen kunnen ontspannen in kikkerstand liggen, zo worden de heupen niet belast.

  Meer informatie over de heupontwikkeling kun je lezen bij veel gestelde vragen.

   

  Hoofd en gezicht vrij

  Kies altijd de juiste maat inbakerdoek en zorg ervoor dat de doek goed gesloten is onder baby’s voeten.

  Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel, kies geen inbakerdoek op de groei. In de meeste gevallen zal jouw baby met één maat toe kunnen. Daarna beslis je of je een afbouwdoek of een andere manier van afbouwen kiest.

  Rugligging is de meest veilige slaaphouding

  Baby bed veilig opmakenNa de geboorte is rugligging de meest veilige slaaphouding voor jouw baby. Zodra hij zelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zijn eigen slaaphouding laten kiezen. Als jouw baby wakker is, leg je hem regelmatig op zijn buik om zijn nek- en rugspieren te oefenen. En in bed leg je jouw baby afwisselend met zijn hoofdje naar links en naar rechts om het risico op afplatting van zijn hoofdje te verkleinen. Dit heeft niet speciaal met inbakeren te maken, maar geldt voor alle kinderen.

  Veel baby’s moeten wel wennen aan rugligging. Een kort en stevig opgemaakt bed helpt hierbij: voetjes dicht bij het voeteneinde, druk op de schouders en aanraking van stof tegen de kaaklijn geven jouw baby rust. Op deze manier geef je jouw baby de veiligste en fijnste combinatie: rugligging, stevigheid en geborgenheid.

  De lakentjes van Pacco hebben een speciaal ontwerp. Met dit laken kun je het ledikant van jouw baby stevig en veilig opmaken en kan de deken niet losraken.

   

   

   

  Inbakeren veilig afbouwen

  Inbakeren afbouwen 1 arm vrijHet lijkt een logische gedachte om af te bouwen door jouw baby steeds losser in te bakeren. Dit is echter niet veilig. Zeker niet bij baby’s die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouwfase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter. Als beide armpjes dan nog opgesloten zitten, kan hij zich niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

  Eén arm vrij te laten is een veilige manier van afbouwen. Een baby van 4 à 5 maanden heeft controle over zijn armen. Maaiende armen worden op die leeftijd meestal veroorzaakt door moeheid (vergelijk met jezelf als je ook ‘drukker’ wordt als je moe wordt). Jouw kind kan ook overprikkeld zijn, teveel indrukken hebben opgedaan om ontspannen in slaap te vallen. In de afbouwfase is het verstandig om extra op rust en regelmaat te letten. Blijf het stevig onderstoppen met een (speciaal) laken en stevige deken voortzetten en hou je vast aan de rituelen die jouw baby gewend was. Doe wat je altijd deed, vol vertrouwen, ook dat geeft jouw kind een veilig gevoel!

   

   

   

  Inbakeren bij warm weer

  In de zomer kun je je afvragen of je je baby veilig kunt (blijven) inbakeren. Wat is warmtestuwing? Wat is TOG-waarde? Standaard Pacco of Pacco Summer? Baby wel of niet toedekken?

  Op de volgende pagina lees je meer over veilig inbakeren bij warm weer.

   

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0