• Op werkdagen voor 23:30 besteld, dezelfde dag verzonden
 • Vanaf 25,- geen verzendkosten
 • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR SLAAPTIPS!

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR TIPS!


  Inbakeren afbouwen

  Ervaringen

  Inbakeren afbouwen ervaringenInbakeren afbouwen kan op verschillende manieren. Een enquête op inbakeren.nl (343x ingevuld) liet zien dat ouders het op deze manier aanpakken:

  Steeds minder slaapjes ingebakerd24,0%
  In één keer gestopt, overgegaan op slaapzak en strak onderstoppen20,6 %
  In één keer gestopt, overgegaan op slaapzak (geen beddengoed)20,6%
  Armen één voor één vrijgelaten13,6%
  In één keer gestopt, overgegaan op strak onderstoppen8,0%
  Tussenstap met behulp van een inbakerslaapzak *4,6%
  Anders8,6%

  * Onvelig! Net als steeds losser inbakeren, ook dit is een onveilige manier van afbouwen. Doe dit niet. Lees waarom niet.

   

  Gewend aan inbakeren. En nu?

  Pacco Plus afbouwdoekEen inbakerdoek is een tijdelijk hulpmiddel. Om samen een nieuw ritme te vinden. Om je kindje te leren kennen, hoe hij laat zien dat hij honger heeft, hoe hij laat zien dat hij slaap heeft, wat hij nodig heeft aan slaap, wat hij kan hebben aan prikkels, enzovoort.

  Na een aantal maanden inbakeren tijdens alle slaapjes, is de inbakerdoek eigenlijk niet meer nodig, maar is je kindje er wel aan gewend geraakt. Inbakeren is een onderdeel geworden van het bedritueel en je baby associeert inbakeren met rust en slapen. Bij afbouwen maakt je baby hetzelfde proces omgekeerd door.

  Je baby heeft laten zien dat hij kán slapen in de Pacco, dus kán hij het ook zonder inbakerdoek. De onzekerheid van de eerste maanden is voorbij. Tijd voor zelfvertrouwen en vertrouwen in je baby. Een moeder schreef eens: "Met een beetje durf en zelfvertrouwen lukt het wel!"

  De Pacco is het hulpmiddel geweest, maar niet de basis van de verandering. De basis van de verandering is goed kijken naar de lichaamstaal van je baby en een rustig en voorspelbaar leven leiden.

   

  Inbakeren tot welke leeftijd?

  Op de pagina veilig inbakeren staat uitgelegd dat er twee categorieën inbakerproducten zijn, namelijk inbakerslaapzakken en inbakerdoeken. Een inbakerslaapzak is een slaapzak waarbij de armen wel in de slaapzak zijn opgesloten maar niet strak.

  Advies deskundigen: Laat de armen vanaf 3 maanden vrij ¹ ²

  Bij een inbakerdoek zijn de armen stevig ingepakt waardoor een baby minder snel op zijn buik kan rollen. Met een inbakerdoek mag je je baby tot maximaal 6 maanden inbakeren. Ga dus voor die tijd afbouwen. Een uitzondering vormen de ingebakerde baby’s die al eerder pogingen doen om te draaien. Bij hen is het advies om direct te stoppen en over te gaan op een slaapzak. ¹ ²

  ¹ Nederlands Centrum Jeugdgezondheid - Richtlijn Richtlijn excessief huilen, bijlage inbakeren

  ² Consumentenbond - Je baby inbakeren: veilig of niet?

  Pacco heeft de veiligheidsadviezen altijd gevolgd en maakt het nóg concreter:

  • Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen
  • Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak
  • Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij

  Baby’s van rond de 3 maanden vinden het vaak nog net te moeilijk om met vrije armen te slapen. Een baby krijgt vanaf maanden steeds meer controle over zijn armen en handjes, dan is tussen de 4 en 5 maanden afbouwen meestal geen probleem. Hoe? Dat lees je in kopje Hoe inbakeren afbouwen.

  Op welke leeftijd draait een baby van rug naar buik?

  Baby bed strak opmakenNog even over het omrollen. Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de afbouwleeftijd bepaald door het inbakerproduct waarin je baby slaapt, maar natuurlijk ook door zijn ontwikkeling. De leeftijd waarop baby’s (op een speelkleed) kunnen omrollen, varieert enorm. Op de leeftijd van 5,5 maand kan de helft van de baby’s draaien van rug naar buik. Soms lukt het een baby van 3 maanden al, maar er zijn ook baby’s die deze mijlpaal bereiken als ze ouder zijn dan 9 maanden. Iedere baby heeft zijn eigen ontwikkelingstempo.

  Ter preventie van wiegendood worden in Nederland zachte matrassen, stootranden en synthetische dekbedden afgeraden. Een trappelzak is juist een beschermende factor omdat je baby hiermee minder snel kan omrollen. Ook het bed van je baby veilig en strak opmaken heeft dit effect.

   

  Hoe inbakeren afbouwen?

  • Baby warmteIn één keer stoppen en overgaan op een slaapzak. Vooral in de winterperiode, als een baby in een winterslaapzak met mouwen kan slapen, kunnen de dikke mouwen net voldoende weerstand bieden om een baby rust te geven.
  • Slaap voor slaap afbouwen en per slaap de inbakerdoek vervangen door een slaapzak.
  • Eén arm vrijlaten tijdens alle slaapjes, de Pacco Plus afbouwdoek is hiervoor ideaal. Voor de zomerperiode is er ook een Summer variant.
  • Slaapje voor slaapje één arm vrijlaten. Dit is de manier met de kleinste stapjes, vaak de beste manier voor baby’s die moeite hebben met veranderingen.
  • Het grote voordeel van de Pacco afbouwdoek is dat je baby de Pacco al gewend is. Je doet verder alles hetzelfde, rust, regelmaat, bedritueel, inbakeren en dan één arm vrijlaten, of die het de normaalste zaak van de wereld is.

   

   

  Steeds losser inbakeren, is geen veilige manier van afbouwen

  Inbakerslaapzakje omrollenHet lijkt een logische gedachte om af te bouwen door je baby steeds losser in te bakeren. Of – zoals bij ‘anders’ een paar keer was ingevuld – een dichtgenaaide slaapzak of de mouwen vastgenaaid. Dit is echter niet veilig. Zeker niet bij baby’s die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouw-fase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter. Als beide armen dan nog opgesloten zitten, kan hij zich niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

   

  Welk slaapje het eerst?

  Inbakeren afbouwen tipsZet de eerste met afbouwen tijdens de nacht of tijdens de ochtendslaap. Als de ochtendslaap met één arm vrij niet zo lekker gaat, dan kun je er voor kiezen om je baby bij de volgende slaap wel weer helemaal in te bakeren. Laat op de daaropvolgende dag bij de ochtendslaap weer één arm vrij, een tweede keer kan het zomaar wel goed gaan.

  Als het de eerste slaap goed ging, dan kun je meteen een tweede slaapje met één arm vrij proberen.

  Het kan een kwestie zijn van ‘de kans geven’. Blijf zelf rustig en houd vertrouwen in jezelf en in je kindje. Eén arm vrij kan even wennen zijn, misschien een inslaaphuil of even jengelen, maar kijk het even aan.

  Met het vrijlaten van één arm hebben de meeste ouders goede ervaringen. De tweede arm vrij lukt soms iets minder snel.

  Wil je je baby helpen? Dat kan. Dan duurt het afbouwen wat langer omdat je jouw hulp ook weer moet afbouwen.

  Een baby van 4 à 5 maanden heeft controle over zijn armen. Maaiende armen worden dan meestal veroorzaakt door moeheid, vergelijk met jezelf als je ook ‘drukker’ wordt als je moe wordt. Je baby’tje kan ook te overprikkeld zijn, teveel indrukken hebben opgedaan om te ontspannen en in slaap te vallen. Let daar goed op.

   

  Strak opgemaakt bed

  Baby bed strak opmakenCombineer één arm vrij met een goed en veilig opgemaakt bed. Door het voldoende hoog toedekken (mits kort opgemaakt) en een deken die je kindje niet kan lostrappelen, ervaart hij stevigheid om zijn lijf. In de praktijk gaat deze stap vaak goed.

  Pacco heeft speciale lakentjes die goed blijven zitten.

  Een strak ondergestopte baby kan minder makkelijk draaien of omrollen en in de winterperiode blijft hij zo warmer.

  Hupst je baby onder de dekens vandaan? Maak dan zijn bed op met een matrozenbedje.

   

  Babyslaapzak met mouwen

  Inbakeren afbouwen winterslaapzakVeel ouders gaan van inbakeren over op een slaapzak voor hun baby. Vooral een (gewatteerde) slaapzak met mouwen wil nog wel eens wonderen verrichten.

  Pacco winterslaapzakken ventileren goed en kan je baby ook in de lente, de herfst en tijdens koele zomers aan. De dikkere mouwen geven meer weerstand en daardoor ook rust in de bewegingen van baby’s armen.

   

  Inbakeren afbouwen lukt niet

  Als het afbouwen van inbakeren niet lukt, kan het zijn dat er nog onvoldoende is ‘opgebouwd’ tijdens de inbakerperiode. In het begin hangt de slaap voor een groot deel af van de inbakerdoek. Daarvoor in de plaats komt een rustig en een voorspelbaar leven, voor je baby begrijpelijk en overzichtelijk, zonder al te veel prikkels. Vooral timing is belangrijk: breng je baby naar bed zodra hij de eerste tekenen van vermoeidheid laat zien en voed hem zodra hij wakker wordt.

  Wees niet bang dat je baby niet van het inbakeren af zal komen. Hij is er blijkbaar gewoon nog niet aan toe of de omstandigheden zijn niet gunstig genoeg. Pak het inbakeren weer op een probeer het afbouwen een paar weken later nog eens. Niet teveel twijfelen, proberen of ‘rommelen’, daarvan raakt je baby alleen maar in de war. Bij een tweede afbouwpoging lukt het soms zomaar wel.

  Algemene afbouwtips

  Inbakeren afbouwen armen vrijBlijf kalm, laat niet merken dat je het spannend vindt. Jouw kleintje voelt dat aan en raakt misschien in de war. Verander niets aan het bedritueel, doe net alsof de afbouwstap de normaalste zaak van de wereld is.

  • Ga niet over baby’s vermoeidheidsgrens.
  • Doe baby-dingen met je baby, bewaak zijn grenzen.
  • Je baby kan geen klok kijken, hij leert vertrouwen op wat er gebeurt.
  • Gapen is slapen en wakker is drinken.
  • Doe zoals je altijd doet (bedritueel) en straal rust en zelfvertrouwen uit.
  • Vertrouw ook op je kindje dat hij in kleine stapjes kan leren.

   

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0