• Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag nog verzonden
 • Vanaf 25 euro geen verzendkosten
 • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA VOOR TIPS EN WINACTIES!

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA VOOR TIPS EN WINACTIES!


  Afbouwen

  Ga naar afbouwen lukt niet

   

  Leeftijd inbakeren afbouwen

  Soms is er verwarring over de leeftijd waarop je inbakeren moet afbouwen. Zelfs op het consultatiebureau ontstaat helaas wel eens verwarring. Lees deze pagina, dan weet je daarna precies hoe het zit.

  De verwarring over inbakeren afbouwen is ontstaan door de vele inbakerproducten die er tegenwoordig op de markt zijn. Die producten kun je grofweg onderscheiden in inbakerslaapzakken en inbakerdoeken.

  Inbakerslaapzak → armen vanaf 3 maanden altijd vrij.
  Inbakerdoek (zoals de Pacco) → inbakeren tot max. 6 maanden.

   Dit verschil in leeftijd heeft te maken met de veiligheid. Als een baby ingebakerd en al op zijn buik rolt, kan hij zich moeilijker oprichten, hij heeft immers geen hulp van zijn armen en dat is onveilig. Dus: Hoe meer bewegingsvrijheid je ingebakerde baby heeft, hoe meer kracht hij kan zetten om zich om te rollen. Een baby in een inbakerslaapzak kan zijn armen bewegen en daardoor meer kracht zetten. De kans dat een baby in een inbakerslaapzak op zijn buik rolt, is dus groter dan een baby in een inbakerdoek.

   

  Inbakerslaapzak of inbakerdoek

  Op veiligheid.nl staat het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak duidelijk uitgelegd:


  “Het meest belangrijke kenmerk van een inbakerdoek is dat de armpjes van de baby langs het lichaam stevig ingepakt worden, zodat de baby de armpjes niet kan bewegen. Rondom de beentjes zit de doek losser. (…)
  In een inbakerslaapzakje zitten geen armsgaten, in tegenstelling tot gewone slaapzakjes. De armpjes zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam. (…) De inbakerslaapzak wordt gebruikt om het maaien met de armpjes tegen te gaan, je kunt een baby hiermee niet volgens de richtlijnen inbakeren.”

   

  De Pacco inbakerdoek voldoet aan de eerste omschrijving: Inbakeren zoals inbakeren bedoeld is, armen stevig ingepakt en benen losjes.

   

  Tot wanneer inbakeren

  Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd mag je je baby inbakeren? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert:
  “Inbakeren kan in de leeftijd tussen 1 week en 6 maanden. Vanaf de vierde maand niet meer beginnen met inbakeren. In verband met de toenemende kans op draaien naar de buik moet het inbakeren op de leeftijd van zes maanden zijn afgebouwd.” ¹

  Productbeoordeling bakerzakken
  Gebruik bij baby’s die kunnen omrollen moet wegens het risico dat daardoor ontstaat, worden ontraden. Dat kan bij vlotte baby’s in dit product al op de leeftijd van drie maanden(!) gebeuren. Houd dus na 3 maanden de armen vrij.”
   ²

  ¹ ² Consumentenbond

  Als het gaat om inbakeren afbouwen geeft Pacco een advies dat aansluit bij de informatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, veiligheid.nl en de Consumentenbond, en nog concreter inclusief voorbeelden:

  • Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen
  • Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren
  • Baby 6 maanden → stoppen met inbakeren (liever van te voren stapje voor stapje afbouwen)

  Baby’s van rond de 3 maanden vinden het vaak nog net te moeilijk om met vrije armen te slapen. Een baby krijgt vanaf 3 à 4 maanden steeds meer controle over zijn armen en handjes, dan is tussen de 4 en 5 maanden afbouwen meestal geen probleem. Hoe? Dat lees je in het laatste kopje van deze pagina.

   

  Wanneer kan een baby omrollen?

  Nog even over het omrollen. Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de afbouwleeftijd bepaald door het inbakerproduct waarin je baby slaapt, maar natuurlijk ook door zijn ontwikkeling. De leeftijd waarop baby’s (op een speelkleed) kunnen omrollen, varieert enorm. Op de leeftijd van 5,5 maand kan de helft van de baby’s rollen van rug naar buik. Soms lukt het een baby van 3 maanden al, maar er zijn ook baby’s die deze mijlpaal bereiken als ze ouder zijn dan 9 maanden.

  Iedere baby heeft zijn eigen ontwikkelingstempo.

  Soms komt een baby ‘per ongeluk’ op zijn buik terecht door veel kracht of spierspanning (overstrekken). Dan spreek je niet van een verworvenheid in zijn ontwikkeling.

   

  Het volgende filmpje verduidelijkt bepaalde risicofactoren t.a.v. wiegendood. Je ziet en hoort een moeder die heel trots is dat haar baby kan omrollen, maar wat je ook ziet is een baby die op een zacht matras ligt en moeite heeft om zijn hoofd omhoog te houden.

  Ter preventie van wiegendood worden in Nederland zachte matrassen, stootranden en synthetische dekbedden afgeraden. Een trappelzak is juist een beschermende factor omdat je baby hiermee minder snel kan omrollen. Ook het bed van je baby veilig en strak opmaken heeft dit effect.

   

  Hoe inbakeren afbouwen?

  1. In één keer stoppen en overgaan op een slaapzak. Vooral in de winterperiode, als een baby in een winterslaapzak met mouwen kan slapen, kunnen de dikke mouwen net voldoende weerstand bieden om een baby rust te geven.
  2. Slaap voor slaap afbouwen en per slaap de inbakerdoek vervangen door een slaapzak.
  3. Eén arm vrijlaten tijdens alle slaapjes, de Pacco Plus afbouwdoek is hiervoor ideaal.
  4. Slaapje voor slaapje één arm vrijlaten. Dit is de manier met de kleinste stapjes, vaak de beste manier voor baby’s die moeite hebben met veranderingen.

  Het grote voordeel van de Pacco afbouwdoek is dat je baby de Pacco al gewend is. Je doet verder alles hetzelfde, rust, regelmaat, bedritueel, inbakeren en dan één arm vrijlaten, of die het de normaalste zaak van de wereld is.

  Inbakeren afbouwen lukt soms niet in een keer

  Dit blijkt uit een peiling¹ onder 1860 ouders. Uit deze peiling kwam naar voren dat van de baby’s die worden ingebakerd, 6% ouder dan zes maanden is. Dit ondanks het advies om met inbakeren te stoppen bij uiterlijk 6 maanden. Deze leeftijdsgrens wordt gehanteerd vanwege het feit dat vanaf die leeftijd het risico dat je baby – ingebakerd en al – naar zijn buik draait, steeds groter wordt.

  ¹ Tiende Peiling Veilig Slapen, M.P. L’Hoir, C.G.M. Groothuis-Oudshoorn, M. Scheltes, B.E. van Sleuwen en M.M. Boere-Boonekamp, Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg, april 2013.

   

  Leid een rustig en een voorspelbaar leven

  Baby slaapsignalenAls het afbouwen van inbakeren niet lukt, kan het zijn dat er nog onvoldoende is ‘opgebouwd’ tijdens de inbakerperiode. Het in slaap vallen van je baby hangt dan voor een groot deel af van de inbakerdoek. Een baby hoort uiteindelijk tot rust te komen door een rustig en een voorspelbaar leven, voor hem begrijpelijk en overzichtelijk, zonder al te veel prikkels. Vooral timing is belangrijk: breng je baby naar bed zodra hij de eerste tekenen van vermoeidheid laat zien en voed hem zodra hij wakker wordt.

  Gebruik de inbakerdoek consequent bij elk slaapje en ga lang genoeg door met inbakeren totdat jullie vertrouwd zijn met de lichaamstaal en het ritme van jullie baby. Dat betekent dat je als ouders goed hebt leren zien wanneer je baby moe is, wat hij kan hebben aan prikkels, dat je baby zelfstandig in slaap valt en uitgerust wakker wordt.

   

  Gewend aan inbakeren

  Je baby is gewend geraakt aan de inbakerdoek. Het inbakeren is een onderdeel geworden van het bedritueel en je baby associeert inbakeren met rust en slapen. Bij afbouwen maakt je baby hetzelfde proces omgekeerd door.

  Je baby heeft laten zien dat hij kán slapen in de Pacco, dus kán hij het ook zonder inbakerdoek. De onzekerheid van de eerste maanden is voorbij. Tijd voor zelfvertrouwen en vertrouwen in je baby. Een moeder schreef eens: “Met een beetje durf en zelfvertrouwen lukt het wel!”

  De Pacco is een hulpmiddel geweest,maar niet de basis van de verandering.
  De basis van de verandering isgoed kijken naar de lichaamstaal van je baby
  en een rustig en voorspelbaar leven leiden.

   

  Inbakeren afbouwen tips

  Baby lichaamstaal vermoeidheidAls het afbouwen niet lukt, wees dan niet bang dat je baby niet van het inbakeren af zal komen. Hij is er blijkbaar gewoon nog niet aan toe of de omstandigheden zijn niet gunstig genoeg. Pak het inbakeren weer op een probeer het afbouwen een paar weken later nog eens. Niet teveel twijfelen, proberen of ‘rommelen’, daarvan raakt je baby alleen maar in de war. Bij een tweede afbouwpoging lukt het soms zomaar wel.

  Als je baby in de box of op een speelkleed van rug naar buik kan draaien of als je baby bijna 6 maanden oud is, vraag je dan niet meer af of je baby er aan toe is om zonder doek te slapen. Op dat moment moet je omwille van de veiligheid echt stap voor stap gaan afbouwen. Als je ingebakerde baby in bed pogingen doet om te rollen, stop dan direct met inbakeren.

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0