• Op werkdagen voor 23:30 besteld, dezelfde dag verzonden
  • Vanaf 25,- geen verzendkosten
  • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR SLAAPTIPS!

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR TIPS!


    Inbakeren van een baby met reflux

    Blog van Kirsten Teunisse. Zij werkte in de zorg en schoolde zich om tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Zij is ook ervaringsdeskundige. Zij vertelt over inbakeren bij reflux. Wil je meer lezen over Kirsten? Lees: Wie is Kirsten?

    Reflux, bijna elke baby heeft het! Maar wat is reflux precies?

    Inbakeren baby refluxReflux betekent dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en/of mond. In veel gevallen spuugt de baby, terwijl de inhoud bij andere baby’s alleen tot in de slokdarm of de mond komt. In dat laatste geval noemen we het ook wel verborgen reflux. Gelukkig heeft niet elk kind er last van, bij een klein deel van de kindjes met reflux is er sprake van gecompliceerde reflux. Dit betekent dat het kindje er daadwerkelijk last van heeft.

    Stel je eens voor: maagzuur met dezelfde pH-waarde als accuzuur en dat zuur komt steeds weer omhoog de slokdarm in. Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!

    Symptomen reflux, hoe herken je reflux bij jouw baby?

    Hier onder zie je een lijstje met symptomen waar baby's met reflux last van kunnen hebben. Maar let op: niet alle baby's met deze symptomen hebben reflux, en niet alle baby's met reflux hebben al deze symptomen! Het is daarom altijd goed om advies in te winnen als je twijfelt.

    • Je baby spuugt veel of je ziet veel slikbewegingen, ook wel "herkauwen"
    • Je baby is onrustig, huilt veel, is ontroostbaar
    • Je baby heeft vaak de hik
    • Je baby ruikt zuur
    • Je baby hoest, en/of is hees
    • Erg onrustig tijdens voedingen, veel loslaten, huilen
    • Overstrekken, veel fysieke spanning

    Oorzaak reflux uitzoeken

    Reflux heeft altijd een oorzaak. Dat is waarom medicijnen nooit de eerste keuze moeten zijn, dat is puur symptoombestrijding. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: als het darmmicrobioom niet goed in balans is, als er sprake is van koemelkallergie of als er scheve werveltjes zijn door een snelle geboorte of hulp bij de geboorte. Als je deze oorzaak behandeld of wegneemt, zie je soms een verschuiving van gecompliceerde reflux naar 'gewone' oftewel ongecompliceerde reflux! Zo wonderlijk. Erg goed om die oorzaak uit te zoeken dus.

    Baby met reflux inbakeren?

    Ja! Dat kan in veel gevallen gewoon veilig gedaan worden en wordt zelfs aangeraden bij baby's met reflux. Het is wel altijd verstandig te overleggen met het consultatiebureau, je huisarts of een kinderarts voor je gaat starten met inbakeren.

    Waarom is het verstandig om je baby met reflux in te bakeren?

    Baby's met reflux zijn vaak enorm onrustig. Ze kunnen de rust niet vinden om te slapen door de pijn en/of door de spanning in het lijfje, wat zich bijvoorbeeld uit door het overstrekken van het lijfje. Inbakeren zorgt voor diepe druk, ze voelen zich daardoor geborgen en veilig. Ze kunnen zich dan makkelijker ontspannen en overgeven aan de slaap.

    Het heeft soms wat tijd nodig voor een kindje went aan een inbakerdoek. Je kunt daarom nooit na 1 slaapje zeggen of het wel of geen effect heeft. Probeer het minimaal 3 dagen bij elk slaapje en ook tijdens de nacht.

    Het is daarnaast érg belangrijk inbakerdoeken te gebruiken die goed aansluiten op het lijfje van jouw kindje, het moet namelijk wel strak genoeg zitten om het gewenste effect te krijgen. Pacco heeft voor elk gewicht een doek die goed aansluit. Lees hier meer over deze inbakerdoeken!

    Overige tips bij reflux

    Nogmaals, het is altijd goed om die oorzaak van reflux eerst uit te gaan zoeken en daaraan te werken! In de tussentijd kun je al veel doen door te letten op een aantal zaken:

    • Gaat het verschonen lastig vanwege het spugen? Til de beentjes van je kindje dan niet omhoog, maar draai je kindje door de beentjes naar links of rechts te bewegen om de billetjes schoon te kunnen maken en de luier er onder te schuiven.
    • Let op de houding tijdens het voeden. Je wilt je kindje het liefst zo veel mogelijk rechtop houden. Voor borstvoeding kun je eens kijken naar de achteroverleunende houding, oftewel "biological nurturing". Geef je een fles? Hou dan ook je kindje bijna rechtop zittend vast en hou de fles bijna horizontaal. De speen hoeft maar net gevuld te zijn met melk. Dit wil je op deze manier doen, omdat je de melk zo niet "naar binnen giet", maar je kindje echt zelf controle heeft over de melkstroom. Het is verstandig contact op te nemen met een lactatiekundige om hier hulp bij te krijgen. Is het tongriempje gecheckt? Ook na het klieven van een tongriempje wil je nog een check laten doen. Als het tongriempje te kort is slikt een kindje veel lucht in en dat kan ook weer een trigger zijn voor reflux! De check kun je door het consultatiebureau, de huisarts of een lactatiekundige laten doen.
    • Gebruik geen speciale voeding voor reflux, en dik de voeding ook niet in met johannesbroodpitmeel. Dit is niet wetenschappelijk bewezen effectief, en zorgt vaak voor meer klachten in de darmpjes. Die darmen zijn nog niet goed ontwikkelt en die hebben een grote link met reflux! Borstvoeding is de meest "zachte" voeding voor de keel en maag die een baby kan krijgen. Geef daarom liever borstvoeding of normale kunstvoeding voor zuigelingen.

    Slaapcoaching

    Kom je er niet goed uit? Weet je niet zeker of jouw kind (verborgen) reflux heeft of ben je onzeker over het inbakeren? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Kirsten.

    Wie is Kirsten?

    Kinderslaapcoach Kirsten TeunisseKirsten Teunisse werkte tot 2020 in de zorg. Na de geboorte van haar zoontje schoolde zij zich om tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Haar zoontje Revi had last van reflux, was een huilbaby en dus een zeer onrustige baby. Kirsten weet als geen ander hoe zwaar ouders het hebben zonder rust of slaap.

    Revi huilde en huilde en gelukkig werd Kirstens ervaring serieus genomen op het consultatiebureau. Ze kon snel terecht bij de kinderarts die haar vermoeden bevestigde dat Revi’s klachten werden veroorzaakt door reflux. Helaas bleken de reguliere adviezen niet voldoende, maar met hulp van een kinderfysiotherapeut en medisch pedagogisch medewerker in combinatie met medicatie vond het gezin een ritme.

    Deze turbulente periode gaf Kirsten de passie voor het helpen van andere ouders bij soortgelijke problemen. Zij volgde de opleiding tot kinderslaapcoach. Ouders kunnen contact opnemen met haar om de onrust van hun baby te bespreken. Even kort sparren of juist een langere periode coaching, Kirsten biedt verschillende mogelijkheden. Haar hulp is laagdrempelig, kijk op haar website Slaapwolkje voor mogelijkheden en contact.

    Volg Slaapwolkje

    Volg Slaapwolkje op Instagram of Facebook voor gratis tips!

     

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

    vergelijk0