• Op werkdagen voor 23:30 besteld, dezelfde dag verzonden
  • Vanaf 25,- geen verzendkosten
  • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR SLAAPTIPS!

VOLG ONS OP FACEBOOK of INSTAGRAM VOOR TIPS!


    Inbakeren werkt niet, waar kan dit aan liggen?

    Onrustpiek bij 6 weken

    Hoe een baby inbakerenAls een baby wordt geboren, is hij nog niet helemaal ‘af’. Hij moet echter wel geboren worden na ongeveer 9 maanden, anders past hij niet meer door het geboortekanaal. De ‘doorrijping’ van een baby (van o.a. zijn darmen en zenuwstelsel) gaat dus nog verder in de eerste maanden van zijn leven. Dat heeft tot gevolg dat baby’s op de leeftijd van ongeveer 6 weken het meest onrustig zijn, ook wel de ‘onrustpiek’ genoemd. Wat kán betekenen dat je alles goed doet, maar dat je baby simpelweg nog wat tijd nodig heeft om in een ritme te komen.

    Ritme baby 6 weken

    Een uitgeruste baby van 6 weken kan ongeveer 45 minuten, hooguit een uur wakker zijn, inclusief voeden en verschonen. Belangrijk is dus, dat je jouw baby direct voedt als hij wakker wordt, dan heeft hij genoeg energie om te drinken en valt hij niet halverwege een voeding in slaap. Daarna is er tijd voor een boertje, verschonen en nog even knuffelen.

    Leg je baby 45 min. nadat hij wakker is geworden in de box en let eens op wat er gebeurt. Een baby die moe wordt, gaat niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, ogen wrijven, wegkijken of ‘druk doen’, jengelen en daarna huilen. Bij een jonge baby kan het lastig zijn om de vermoeidheidssignalen te zien, maar probeer het te leren.

    Timing

    Hoe een baby inbakerenDat jij je baby op het juiste moment naar bed brengt is dé sleutel voor hem om ontspannen in slaap te kunnen vallen. En de inbakerdoek is daarbij een hulpmiddel.

    Voor wat betreft die timing: Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een nieuwe ‘dip’ af en baker hem in en leg hem volgens een kort bedritueeltje wakker in bed.

    Bij een jonge baby draait alles om:

    • Een rustig en voorspelbaar (baby)leven leiden
    • Goede timing
    • Vertrouwen en geduld

     

    Hoe reageren baby’s als ze worden ingebakerd?

    Baby’s reageren verschillend op het inbakeren.

    Oververmoeide baby’s die continue huilen of jengelen, die ‘niets meer willen’ bevinden zich in een vicieuze cirkel, kunnen zich niet ontspannen en verzetten zich tegen alles, ook tegen slapen, ook tegen een inbakerdoek. Deze baby’s huilen veel, zijn aan de borst of op de arm slechts korte momenten rustig. Als je baby oververmoeid en overprikkeld is geraakt, zou hij ook kunnen gaan huilen in de Pacco doek.

    Ouders zien soms op tegen dit huilen, denken dat ze hun baby minstens een half uur moeten laten huilen voordat ze hem weer mogen oppakken. De baby’s die in hun bedje huilen zijn de baby’s die meestal niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het wennen om zelf in slaap te vallen.

    Baby hoe lang laten huilen?

    Een baby die compleet oververmoeid is, reageert op inbakeren met óf opluchting en ontspanning (eindelijk kunnen slapen) óf met verzet. Verzet is wat hij heeft geleerd: vechten tegen de slaap. Bij die baby’s kan een inslaaphuil tijdens de eerste dagen inbakeren erbij horen om de situatie te veranderen.

    Als je je baby een ritme wilt leren zonder huilen, vind je daar wel een manier voor! De meeste ouders vinden een inslaaphuil acceptabel zolang het tijdelijk is en naar verbetering van de slaap leidt.

    Aan het huilen van je baby kun je als ouders horen wat het betekent. Je hebt misschien de neiging om direct te reageren als je baby huilt, maar luister eens hoe het klinkt en bedenk wat hij nodig heeft. Dat kan heel goed slaap zijn.

    Denk niet dat je je ingebakerde baby niet meer mag oppakken, dat je moet doorzetten totdat hij in slaap valt, hoe lang hij ook huilt. Doorzetten om het doorzetten: nooit doen. Informeer jezelf, lees over regelmaat en lichaamstaal en besluit of dit een aanpak is die bij je past.

    Bij twijfel over borstvoeding

    Hoe een baby inbakerenAls de onrust van jouw baby een mogelijk gevolg is van honger, overleg dan eerst met een lactatiekundige. Inbakeren kan wel (een oververmoeide baby kan immers niet effectief drinken) maar daarnaast is het belangrijk om hem vaak genoeg aan te leggen. Pas eventueel borstcompressie of wisselvoeden toe.

    Sommige mensen beweren dat je bij een ingebakerde baby geen vroege hongersignalen meer kan zien. Het enige signaal dat je niet kunt zien, is het sabbelen op de handjes, maar draaien met het hoofd, likken op de lippen, tong uitsteken, zijn ook signalen.

    Maak een borstgevoede jonge baby na 2 à 2,5 uur slaap wakker op het moment dat je ziet dat hij in een lichte fase van de slaap ligt: hoofdje draaien, zuigbewegingen, bewegingen van tong of mondje, lachstuipjes, oogbewegingen. Dit laat je baby al zien voordat hij zijn ogen open doet of gaat huilen.

    Als je baby niet voldoende groeit, blijf dan bij hem in de buurt en maak hem na ongeveer 1,5 uur wakker. Ook weer na het zien van bovenstaande signalen.

     

    Slapen in eigen bed lukt niet

    Hoe een baby inbakerenAls je baby onrustig blijft en niet in slaap valt, is hij over zijn vermoeidheidsgrens heen en té moe om te kunnen ontspannen. Als in slaap vallen in bed niet lukt, pak hem dan op, wacht een nieuwe ‘dip’ af (lees: vermoeidheidssignalen), baker hem weer in en leg hem opnieuw in bed.

    Of: laat hem een volledig slaapje op schoot doen (lekker knus, pak voor jezelf eerst wat te drinken)
    Of: laat je baby een volledig slaapje in een draagdoek doen.
    Of: laat je baby een volledig slaapje in kinderwagen doen tijdens een wandeling.
    Zo blijf je toch in het ritme van slapen-voeden-knuffelen-etc.
    Bij een volgend slaapje baker je jouw baby opnieuw in.

     

    Baby wil niet ingebakerd worden

    Baby slaapsignalenVerzet bij een baby is verzet tegen het in slaap vallen, geen verzet tegen de inbakerdoek. Een jonge baby kan nog niet denken: “Ik vind die doek niet fijn, ik wil los” en vervolgens bewust actie ondernemen om los te komen.

    Daarom is timing zo belangrijk. Maak gebruik van die ‘dip’, van de slaapsignalen die je ziet bij je baby. Op dat moment help je hem ontspannen met de stevigheid van de inbakerdoek.

    Een (over)vermoeide baby kan zich niet ontspannen en zijn armen en benen gaan alsmaar drukker bewegen. Een baby blijft dan ‘wurmen’ in de doek, ook al is hij doodmoe. Als er teveel ruimte is in de Pacco of de doek zit niet goed, dan is het wurmen nog sterker.

    Bekijk voor de zekerheid het filmpje (1.45 min.) om te zien of je de Pacco inbakerdoek goed en strak genoeg aan doet.

     

     

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

    vergelijk0