In doeken gewikkeld het kindeke
Hoewel inbakeren van alle tijden is, was het verpleegkundige Ria Blom die met haar boekje ‘In doeken gewikkeld het kindeke’ in 1998 het inwikkelen van baby’s weer opnieuw onder de aandacht bracht.
Van 2001 – 2005 heeft er vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht) een onderzoek gelopen naar de effectiviteit van regelmaat en inbakeren. Het onderzoek toonde aan deze aanpak het huilen binnen één week met 40% kon verminderen.
Via een regiotour ‘van roze wolk tot regenbui’ werden alle jeugdartsen en -verpleegkundigen van de consultatiebureaus geschoold in regelmaat, voorspelbaarheid, prikkelreductie (RVP) en inbakeren. Vervolgens werd deze interventie opgenomen in het basistakenpakket van de jeugdgezondheidszorg.
Multidisciplinaire richtlijn ‘Excessief huilen’ – NCJ 2013
Vanaf 2008 is er in opdracht van TNO gewerkt aan een richtlijn die erkend wordt door alle beroepsgroepen die zich met baby’s bezig houden. Dit komt de zorg voor baby’s en hun ouders ten goede: eenduidige informatie, wetenschappelijk onderbouwde adviezen en continuïteit van zorg. En… het belangrijkste: samen met ouders nagaan welke mogelijkheden aansluiten bij de behoeften van ouders en kind.
In 2013 is de multidisciplinaire richtlijn ‘Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen’ gepubliceerd. Wil je de richtlijn (of de samenvatting) lezen of de richtlijn implementeren in jouw organisatie? Bekijk de Richtlijn: Excessief huilen (2013, multidisciplinair) op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).
Tijdens het onderzoek zijn voornamelijk losse doeken gebruikt en soms Pacco inbakerdoeken. ¹ Baby’s wiens ouders het traditionele inbakeren niet onder de knie kregen of baby’s die naar een kinderdagverblijf gingen, werden ten tijde van het onderzoek ingebakerd met de Pacco inbakerdoek.