• Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
 • Vanaf 25,- geen verzendkosten
 • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP INSTAGRAM VOOR TIPS EN WINACTIES!

VOLG ONS OP INSTAGRAM VOOR TIPS EN WINACTIES!


  TOG waardes, warmtestuwing en meer

  Ga naar Inbakeren met warm weer

  Ga naar Inbakeren en heupdysplasie

   

  Veilig inbakeren

  Veilig inbakerenVeilig inbakeren houdt in dat de inbakerdoek niet losraakt, dat je baby er niet uit kan wurmen, dat de heupontwikkeling niet belemmerd wordt en dat een ingebakerde baby niet op zijn buik kan rollen. Om dat laatste te voorkomen stop je met inbakeren als jouw baby 6 maanden is of ga je voor die tijd het inbakeren stapje voor stapje afbouwen.

  Daarnaast houdt veilig slapen niet op bij het kiezen voor een goed product. Ook het bed van jouw baby, het beddengoed en de manier van het bed opmaken zijn belangrijk als het om veiligheid gaat.


  Zorg dat jouw baby zijn armen of benen niet kan loswurmen

  Bij het inbakeren van een baby worden zijn armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Stof rondom de schouders moet voorkomen dat hij zijn armen uit de doek kan bevrijden. Door vrije armen of benen kan een baby gemakkelijker op zijn buik rollen. Dit is onveilig. Dit is de reden waarom bij een inbakerslaapzak (slaapzak met baby’s armpjes erbij in) vanaf 3 maanden de armen vrij gelaten moeten worden.
  Als je jouw baby inbakert met de Pacco inbakerdoek, dan mag je doorgaan met inbakeren totdat jouw baby 4 maanden oud is. Daarna kun je stap voor stap afbouwen om uiterlijk op de leeftijd van 6 maanden met inbakeren te stoppen.

  Inbakeren lijkt misschien zielig. Als volwassene moet je er niet aan denken, maar vergeet niet, dat een baby aan het einde van de zwangerschap ook in een hele kleine ruimte verbleef. Bedenk ook, dat een jonge baby geen controle heeft over zijn lijf. Als onrustige baby’s moe worden, blijven hun armen bewegen. Ze komen niet tot ontspanning, kunnen niet in slaap vallen en gaan huilen van oververmoeidheid. Niet zo gek toch? Stel je eens voor dat je zelf doodop bent en je kunt jouw alsmaar bewegende armen niet stoppen… Door het stil leggen van zijn armen kan jouw baby de slaap wel vatten.

  Belangrijk: Inbakeren is geen directe manier om het huilen te stoppen, maar een hulpmiddel bij het in slaap vallen.

   

  Voorkom dat jouw baby het te warm krijgt

  Voor een baby gebruik je natuurlijk 100% katoen. Was de inbakerdoek voor het eerste gebruik een aantal keren in de wasmachine. Katoen wordt luchtiger en neemt beter vocht op naarmate het meerdere keren is gewassen (vergelijkbaar met nieuwe thee- of handdoeken).
  Laat jouw baby in een goed geventileerde omgeving slapen en baker hem niet in na een vaccinatie of bij koorts.

   

  Voldoende ruimte voor een gezonde heupontwikkeling

  Pacco inbakerdoek heupontwikkelingOngeveer 1 op de 50 kinderen wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Soms weet je van te voren dat jouw kind een verhoogd risico heeft (bijv. na stuitligging) en soms wordt het ontdekt door de verloskundige of de jeugdarts. Aanvullend onderzoek (echo of röntgen) geeft uitsluitsel. Dat betekent, dat baby’s benen niet strak ingepakt mogen worden. Ook niet een beetje. De benen moeten volledig ontspannen in ‘kikkerstand’ kunnen liggen.

  De Pacco inbakerdoek zit strak om het bovenlijf tot óp baby’s heupjes. Baby’s benen kunnen ontspannen in kikkerstand liggen, zo worden de heupjes niet belast.

  Bij gerede twijfel mag je de Pacco meenemen naar het consultatiebureau of de kinderarts en dan samen passen en bekijken. Mocht je dan toch besluiten de doek niet te houden kun je deze retourneren en krijg je het aankoopbedrag teruggestort. *

  Voorwaarde is wel dat de doek alleen gepast is, niet gebruikt of gewassen.

   

  Geen stof voor baby’s gezicht

  Kies altijd de juiste maat inbakerdoek. Bij een te grote doek heb je kans dat er stof voor baby’s mond komt, waardoor jouw baby uitgeademde lucht opnieuw inademt. Of dat hij via zijn hoofd onvoldoende warmte kwijt kan. Zorg ervoor dat de doek of zak goed gesloten is onder baby’s voeten.

  Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel, kies geen inbakerdoek op de groei. In de meeste gevallen zal jouw baby met één maat toe kunnen. Daarna beslis je of je een afbouwdoek of een andere manier van afbouwen kiest.

  Rugligging is de meest veilige slaaphouding voor een baby

  Na de geboorte is rugligging de meest veilige slaaphouding voor jouw baby. Zodra hij zelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zijn eigen slaaphouding laten kiezen. Als jouw baby wakker is, leg je hem regelmatig op zijn buik om zijn nek- en rugspieren te oefenen. En in bed leg je jouw baby afwisselend met zijn hoofdje naar links en naar rechts om het risico op afplatting van zijn hoofdje te verkleinen. Dit geldt voor ingebakerde en niet-ingebakerde kinderen.

  Veel baby’s moeten wel wennen aan rugligging. Inbakeren helpt hierbij. Ook een kort en stevig opgemaakt bed helpt: voetjes dicht bij het voeteneinde, druk op de schouders en aanraking van stof tegen de kaaklijn geven jouw baby rust. Op deze manier geef je jouw baby de veiligste en fijnste combinatie: rugligging, stevigheid en geborgenheid.

  Inbakeren veilig afbouwen

  Inbakeren afbouwen arm vrijHet lijkt een logische gedachte om af te bouwen door jouw baby steeds losser in te bakeren. Dit is echter niet veilig. Zeker niet bij baby’s die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouwfase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter. Als beide armpjes dan nog opgesloten zitten, kan hij zich niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

  Eén arm vrij te laten is een veilige manier van afbouwen. Een baby van 4 à 5 maanden heeft controle over zijn armen. Maaiende armen worden op die leeftijd meestal veroorzaakt door moeheid (vergelijk met jezelf als je ook ‘drukker’ wordt als je moe wordt). Jouw kind kan ook overprikkeld zijn, teveel indrukken hebben opgedaan om ontspannen in slaap te vallen. In de afbouwfase is het verstandig om extra op rust en regelmaat te letten. Blijf het stevig onderstoppen met een (speciaal) laken en stevige deken voortzetten en hou je vast aan de rituelen die jouw baby gewend was. Doe wat je altijd deed, vol vertrouwen, ook dat geeft jouw kind een veilig gevoel!

  Inbakeren bij warm weer

  Baby veilig (blijven) inbakeren bij warm weer

  Kun je je baby veilig (blijven) inbakeren bij warm weer? Ja. Informeer jezelf en gebruik je gezonde verstand. Voelt het niet goed? Zoek dan naar andere mogelijkheden om jouw onrustige baby te helpen, maar lees eerst dit artikel. Waarschijnlijk zal het je geruststellen!

  Dit artikel geeft je informatie over:

  • Warmtestuwing en TOG waarde
  • Wanneer kies je voor een Pacco inbakerdoek voor de zomer?
  • Veilig slapen en inbakeren in de zomer
  •  

  Wat is warmtestuwing?

  Warmtestuwing bij een baby betekent dat hij onvoldoende warmte aan zijn omgeving kwijt kan. Dit ontstaat niet zomaar, meestal heeft een baby dan (hoge) koorts of is hij (veel) te warm toegedekt of verkeert hij in een warme en slecht geventileerde omgeving.

  Zolang de baby met zijn hoofd boven het beddengoed ligt kan hij voldoende warmte via zijn hoofd kwijt en vindt er goede ventilatie plaats. ¹

  Belangrijk is dus dat je jouw ingebakerde baby geen muts op zet, dat het bed van je baby veilig opgemaakt is en hij in een goed geventileerde ruimte slaapt. Ventilatie betekent lucht in beweging en het verversen van lucht via ramen en roosters.

  ¹ veiligheid.nl

  Wat is TOG waarde?

  TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. Om daarin een goede balans te vinden kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen.

  Hou een maximum aan van 4.0 TOG om jouw baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C.

  Een rompertje en een laken zijn ieder gemiddeld 0,2 TOG.
  Lees meer over TOG waarden op inbakeren.nl

   

  Standaard Pacco of Pacco Summer?

  Zo lang binnenshuis nog een normale temperatuur heerst (slaapkamer max. 18 graden), kun je jouw baby prima inbakeren met een standaard Pacco. Ook als het binnen warmer wordt, 20-22 graden, kun je een standaard Pacco gebruiken. Hoe warmer de omgeving, hoe minder kleding jouw baby onder de Pacco aan hoeft. Daarnaast kun je op een gegeven moment zijn deken nog weglaten en jouw ingebakerde baby alleen onderstoppen met een laken.

  De veiligheid van beddengoed wordt bepaald door de isolatiewaarde (TOG-waarde), de luchtdoorlaatbaarheid, de dikte en de manier hoe je baby’s bed opmaakt. Want, zo is te lezen op veiligheid.nl“Warmte-isolatie en luchtdoorlaatbaarheid beïnvloeden pas de kans op wiegendood als een baby met zijn hoofd onder de dekens komt. Zolang de baby met zijn hoofd boven het beddengoed ligt kan hij voldoende warmte via zijn hoofd kwijt en vindt er goede ventilatie plaats.”

   

  TOG waarde standaard Pacco en Pacco Summer

  Een nieuwe standaard Pacco die volgens de wasvoorschriften is gewassen, heeft een isolatiewaarde van 1.3 TOG. Een Pacco Summer heeft een waarde van 1.0 TOG. Testinstituut TÜV Rheinland in Enschede geeft de volgende aanwijzingen:

   

  Slaapkamertemperatuur – kleding, laken/deken


  10-20 °C  –  2.0-3.5 TOG
  21-23 °C  –  1.0-2.0 TOG
  24-27 °C  –  < 1.0 TOG

   

  Het verschil in isolatiewaarde tussen een standaard Pacco en een Pacco Summer, maakt vooral tijdens hoog zomer verschil. Zolang de nachten nog fris zijn, adviseren wij de standaard Pacco. Het koelt dan binnen immers ook af.

  Het voordeel van de standaard Pacco is dat deze gemaakt is van geruwde katoen (flanel), dat zich goed vormt om een babylijfje. Vooral bij jonge baby’s zit de standaard Pacco erg fijn.

  De Summer katoen kun je nog het beste vergelijken met lakenkatoen. Als jouw kindje snel warm/zweterig is van zichzelf of de omgevingstemperatuur komt niet meer onder de 22 graden, dan kun je het beste een Pacco Summer kiezen.

   

  Vaak wassen

  Behalve de omgevingstemperatuur, is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Wat de luchtigheid en vochtopname van beide doeken bevordert, is vaak wassen. Vergelijk met een nieuwe theedoek of handdoek: Hoe vaker gewassen, hoe beter het vocht opneemt. Zo werkt het bij de Pacco doeken ook, ongeacht het soort katoen.

  Gebruik geen wasverzachter, dat vermindert namelijk de vochtopname.

   

  Inbakeren zomer tips

  • Blijf je baby onderstoppen met een (dun) laken. Dit verhoogt het inbakereffect en de veiligheid. Door onderstoppen kan je baby namelijk minder makkelijk op zijn buik rollen.
  • Houd de slaapkamer zo koel mogelijk, zodat je baby zijn warmte via zijn hoofdje kwijt kan aan de omgeving. Of kies tijdelijk een andere slaapplaats in huis waar het koeler is.
  • Zorg dat je baby voldoende drinkt, bij borstvoeding je baby op verzoek blijven voeden.
  • Maak geen uitstapjes waarvan je baby onrustig wordt (volgend jaar gaat alles weer gemakkelijker).
  • Was de inbakerdoek tussendoor zo vaak mogelijk.
  • Maak een inbakerdoek tijdens het slapen niet los, losse doeken in bed zijn onveilig.
  • Meet bij twijfel baby’s lichaamstemperatuur als je baby wakker wordt en je de Pacco losmaakt. Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of in een te warme omgeving verkeert.
  • Bij koorts (en 24 uur na vaccinaties) niet inbakeren.
  • Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook als hij slaapt, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben.
  •  

  Is het binnen 22 graden of warmer en koelt het ’s nachts weinig af? Kies dan voor de Pacco Summer (voor baby’s van 4 tot 7 kg).

   

  Als je baby al langere tijd wordt ingebakerd met een standaard Pacco, kunnen de warme weken aanleiding zijn om af te bouwen. Kies dan voor de summervariant van de Pacco Plus Large (voor baby’s vanaf 6 à 7 kg).

   

   

  Inbakeren en heupdysplasie

  Als een baby zijn benen niet goed strekken of als zijn benen onvoldoende ruimte hebben in de inbakerdoek, kan dit leiden tot heupdysplasie.

  De Pacco inbakerdoek is niet belastend voor de heupontwikkeling. De Pacco is namelijk de enige inbakerdoek met een aparte binnendoek die alleen om baby’s armen gaat. Daardoor kunnen zijn benen ontspannen in ‘kikkerstand’ liggen.

  Ongeveer 1 op de 50 baby’s wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Bij deze afwijking is de heupkom niet diep genoeg waardoor het heupgewricht zich mogelijk niet goed ontwikkelt of de heupkop uit de heupkom kan raken.

  De jeugdarts op het consultatiebureau checkt op de leeftijd van ongeveer 4 weken en 3 maanden de heupjes van je baby. Als er een mogelijke afwijking wordt vastgesteld of als er sprake is van risicofactoren zal je baby worden doorverwezen voor verder onderzoek en eventueel een behandeling.

  Omdat na de geboorte meestal niet meteen duidelijk is of een baby een heupprobleem heeft, wordt geadviseerd om de benen niet strak te omwikkelen, maar voldoende ruimte te geven.

  Baby’s heupen in de Pacco

  Al bij het ontwerpen van de Pacco (in 1999) is rekening gehouden met de heupontwikkeling. Daarnaast staat in de gebruiksaanwijzing: “Laat baby’s tot 6 maanden slapen met hun benen in natuurlijke stand. Deze ‘kikkerstand’ is noodzakelijk voor een goede heupontwikkeling. Er is genoeg ruimte als je baby zijn benen in opgetrokken stand kan spreiden en volledig kan strekken.”

  Wil je jouw baby inbakeren en 100% zeker zijn? Overleg dan met een arts. Je kunt de door jou bestelde Pacco doek meenemen om te laten beoordelen. Ga je de Pacco niet in gebruik nemen, dan mag je de doek binnen 8 dagen retourneren.*

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0