• Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag nog verzonden
 • Vanaf 25 euro geen verzendkosten
 • Aanbevolen door het consultatiebureau

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA VOOR TIPS EN WINACTIES!

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA VOOR TIPS EN WINACTIES!


  Welke doek en techniek?

  Ga naar inbakeren helpt niet

  Het filmpje (1.45 min.) laat goed zien hoe je je baby op de juiste manier inbakert met de Pacco doek. Zie ook hoe de baby daarna in zijn bed wordt gelegd, toegedekt en ondergestopt. Ook dat is belangrijk bij veilig slapen.

  Hoe strak?

  Sommige ouders vinden het zielig om hun baby stevig in te pakken, maar een baby die moe is en zich niet kan ontspannen, blijft alsmaar bewegen. Hoe langer je baby wakker is, hoe drukker zijn bewegingen worden, hoe moeilijker hij in slaap kan vallen en hoe harder hij gaat huilen van pure moeheid. Dat is wel zielig. Je kunt je onrustige baby dus helpen door zijn armen stil te leggen. Niet zelden voel je een baby dan al onder je handen ontspannen.

  Hoe lang inbakeren?

  Baby’s slapen veel. Je baby mag tijdens alle slaapjes ingebakerd liggen. Zijn armen liggen naast zijn lichaam in plaats van omhoog, maar dit is geen geforceerde houding. Je baby kan zijn armen (ellebogen) in de Pacco inbakerdoek licht buigen, wat de meeste baby’s ook doen omdat dit prettiger ligt.

  Als je baby wakker wordt, pak je hem uit de doeken voordat je hem voedt. Tijdens nachtvoedingen kun je je baby ingebakerd laten als hij niet verschoond hoeft te worden. Als hij ingebakerd niet goed drinkt, kun je hem beter eerst uit de Pacco doek halen.

  Inbakeren en vroege hongersignalen

  Inbakeren hongersignalen borstvoedingSommige mensen beweren dat je bij een ingebakerde baby geen vroege hongersignalen meer kan zien. Het enige signaal dat je niet kunt zien, is het sabbelen op de handjes, maar draaien met het hoofd, likken op de lippen, tong uitsteken, zijn ook signalen.

  Maak een borstgevoede jonge baby na 2 à 2,5 uur slaap wakker op het moment dat je ziet dat hij in een lichte fase van de slaap ligt: hoofdje draaien, zuigbewegingen, bewegingen van tong of mondje, lachstuipjes, oogbewegingen. Dit laat je baby al zien voordat hij zijn ogen open doet of gaat huilen.

  Als je baby niet voldoende groeit, blijf dan bij hem in de buurt en maak hem na ongeveer 1,5 uur wakker. Ook weer na het zien van bovenstaande signalen.

  Inbakeren alleen ’s nachts

  Als je jonge baby overdag nauwelijks slaapt en je hem voor de nacht inbakert, heb je kans dat hij eerder doorslaapt. Dat komt dan vooral omdat je baby door- en doormoe is. De doeken helpen hem dan om een lange ruk te maken. Maar… een baby heeft overdag ook rust, ontspanning en slaap nodig. Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen ’s nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes.

  Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet. De meeste baby’s worden de eerste maanden één of twee keer wakker. Je spreekt bij een jonge baby dan ook niet van een dag-en-nachtritme, maar van een slaap-waakritme. Na een paar maanden neemt een baby het ritme van zijn omgeving over.

  Een ingebakerde baby slaapt doorgaans wel gemakkelijk verder na een nachtvoeding. Hoewel niet aaneengesloten, is dit in wezen doorslapen. Een baby die overdag goed slaapt, zal ’s nachts 3 à 4 uur achtereen slapen. Dit is normaal voor een jonge baby. Slaapt hij langer achtereen, dan heb je geluk.

  Hoe reageren baby’s als ze worden ingebakerd?

  Baby’s reageren verschillend op het inbakeren.

  Oververmoeide baby’s die continue huilen of jengelen, die ‘niets meer willen’ bevinden zich in een vicieuze cirkel, kunnen zich niet ontspannen en verzetten zich tegen alles, ook tegen slapen, ook tegen een inbakerdoek. Deze baby’s huilen veel, zijn aan de borst of op de arm slechts korte momenten rustig. Als je baby oververmoeid en overprikkeld is geraakt, zou hij ook kunnen gaan huilen in de Pacco doek.

  Ouders zien soms op tegen dit huilen, denken dat ze hun baby minstens een half uur moeten laten huilen voordat ze hem weer mogen oppakken. De baby’s die in hun bedje huilen zijn de baby’s die meestal niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het wennen om zelf in slaap te vallen.

  Baby hoe lang laten huilen?

  Een baby die compleet oververmoeid is, reageert op inbakeren met óf opluchting en ontspanning (eindelijk kunnen slapen) óf met verzet. Verzet is wat hij heeft geleerd: vechten tegen de slaap. Bij die baby’s kan een inslaaphuil tijdens de eerste dagen inbakeren erbij horen om de situatie te veranderen.

  Als je je baby een ritme wilt leren zonder huilen, vind je daar wel een manier voor! De meeste ouders vinden een inslaaphuil acceptabel zolang het tijdelijk is en naar verbetering van de slaap leidt.

  Aan het huilen van je baby kun je als ouders horen wat het betekent. Je hebt misschien de neiging om direct te reageren als je baby huilt, maar luister eens hoe het klinkt en bedenk wat hij nodig heeft. Dat kan heel goed slaap zijn.

  Denk niet dat je je ingebakerde baby niet meer mag oppakken, dat je moet doorzetten totdat hij in slaap valt, hoe lang hij ook huilt. Doorzetten om het doorzetten: nooit doen. Informeer jezelf, lees over regelmaat en lichaamstaal en besluit of dit een aanpak is die bij je past.

  Timing is essentieel voor een goed effect

  Start met inbakeren bij het eerste slaapje van de dag.

  En… heel belangrijk: baker jouw baby op het juiste moment in, bij de eerste signalen van vermoeidheid.

  Inbakeren dekenVergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een nieuwe ‘dip’ af en baker hem in en leg hem volgens een kort bedritueeltje wakker in bed.

  Als je de Pacco doek op tijd als hulpmiddel gebruikt en je je baby op het juiste moment te slapen legt, zul je versteld staan van het effect: directe ontspanning, rust en slaap.

  Goed beginnen met inbakeren is het halve werk.

   

  Inbakeren helpt niet

  Tips:

  Regelmatig krijgen wij de vraag: ‘Inbakeren helpt niet, hebben jullie nog tips?’ Hieronder lees je een voorbeeld van zo’n vraag. Elke baby en elke situatie is natuurlijk weer anders, maar wellicht vind je op deze pagina toch herkenning en bruikbare tips.

  “Mijn zoon is nu 6 weken oud en sinds 3 dagen zijn we begonnen met inbakeren in de Pacco Piccolo. Daarvoor hebben we een inbakerslaapzakje geprobeerd maar daarin leek hij teveel ruimte te hebben en werd steeds wakker van zijn omhoog springende armpjes. Zijn armen lijken het grootste probleem bij het in slaap vallen.

  Hij protesteert niet erg als we hem in de Pacco doen maar het in slaap vallen duurt erg lang (een uur tot 1,5 uur). Steeds valt hij heel even in slaap, lijkt dan te willen bewegen en wordt dan gefrustreerd wakker omdat dit niet lukt. Dan moppert en huilt hij totdat hij weer even wegvalt. Het valt me op dat hij ook niet lekker doorslaapt, komt juist ’s nachts eerder voor de voeding en slaapt erg onrustig.

  Kan het inbakeren een periode van gewenning zijn? Ik lees alleen succesverhalen maar niet dat wellicht sommige kindjes moeten wennen. Hebben jullie ervaring hiermee en hoe lang kan het wennen duren?”

  Onrustpiek bij 6 weken

  Als een baby wordt geboren, is hij nog niet helemaal ‘af’. Hij moet echter wel geboren worden na plm. 9 maanden, anders past hij niet meer door het geboortekanaal. De ‘doorrijping’ van een baby (van o.a. zijn darmen en zenuwstelsel) gaat dus nog verder in de eerste maanden van zijn leven. Dat heeft tot gevolg dat baby’s op de leeftijd van ongeveer 6 weken het meest onrustig zijn, ook wel de ‘onrustpiek’ genoemd. Wat kán betekenen dat je alles goed doet, maar dat je baby simpelweg nog wat tijd nodig heeft om in een ritme te komen.

  Ritme baby 6 weken

  Een uitgeruste baby van 6 weken kan ongeveer 45 minuten, hooguit een uur wakker zijn, inclusief voeden en verschonen. Belangrijk is dus, dat je jouw baby direct voedt als hij wakker wordt, dan heeft hij genoeg energie om te drinken en valt hij niet halverwege een voeding in slaap. Daarna is er tijd voor een boertje, verschonen en nog even knuffelen.

  Leg je baby 45 min. nadat hij wakker is geworden in de box en let eens op wat er gebeurt. Een baby die moe wordt, gaat niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, ogen wrijven, wegkijken of ‘druk doen’, jengelen en daarna huilen. Bij een jonge baby kan het lastig zijn om de vermoeidheidssignalen te zien, maar probeer het te leren.

  Timing

  Dat jij je baby op het juiste moment naar bed brengt is dé sleutel voor hem om ontspannen in slaap te kunnen vallen. En de inbakerdoek is daarbij een hulpmiddel.

  Baby inbakeren, kies voor een goede timingVoor wat betreft die timing: Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een nieuwe ‘dip’ af en baker hem in en leg hem volgens een kort bedritueeltje wakker in bed.

  Bij een jonge baby draait alles om:

  • Een rustig en voorspelbaar (baby)leven leiden
  • Goede timing
  • Vertrouwen en geduld

  Inbakeren helpt niet

  Verzet bij een baby is verzet tegen het in slaap vallen, geen verzet tegen de inbakerdoek. Een jonge baby kan nog niet denken: “Ik vind die doek niet fijn, ik wil los” en vervolgens bewust actie ondernemen om los te komen.

  Op jonge leeftijd vinden eigenlijk alle baby’s het fijn om ingepakt te worden. Ze hebben namelijk nog geen controle over hun armen; alle bewegingen zijn aangeboren reflexen en onwillekeurig.

  Een (over)vermoeide baby kan zich niet ontspannen en zijn armen en benen gaan alsmaar drukker bewegen. Een baby blijft dan ‘wurmen’ in de doek, ook al is hij doodmoe. Als er teveel ruimte is in de Pacco of de doek zit niet goed, dan is het wurmen nog sterker.

  Bekijk voor de zekerheid het filmpje (1.45 min.) om te zien of je de Pacco inbakerdoek goed en strak genoeg aan doet.

  Bij slaapsignalen breng je je baby naar bed met een vast en kort bedritueel; gordijnen dicht, inbakeren en stevig onderstoppen.

  Maak het bedritueel niet te lang, want baby’s zijn snel over hun slaap heen. En als je je baby een paar keer over zijn slaap heen is (geholpen), dan wordt het steeds moeilijker om in slaap te vallen en diep te slapen, hoe moe hij ook is!

  Voorspelbaarheid & weinig prikkels

  Blijf een week thuis om goed de signalen van jouw baby te leren kennen en voed en verschoon op een vaste plaats. Maak zijn leven overzichtelijk en voorspelbaar. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat hij niet steeds alert hoeft te zijn (Wat gaat er gebeuren?? Wanneer? Door wie? Waar?). Door rustig en voorspelbaar te handelen kan je baby zich beter ontspannen en overgeven aan de slaap.

  Leg je baby in de box nog niet onder een baby-gym of mobile, zulke dingen houden je baby als het ware te lang wakker. Hij wordt daarvan té moe en overprikkeld om nog ontspannen in slaap te kunnen vallen. Baby’s die controle hebben over hun armen kunnen hiermee spelen, eerder niet.

  Slapen in eigen bed lukt niet

  Als je baby ontspannen in bed ligt met zijn ogen open, kan het toch zijn dat hij slaapt. Jonge baby’s slapen dan met hun ogen (half) open, dit heet de indifferente slaapfase.

  Als je baby onrustig blijft en niet in slaap valt, is hij over zijn vermoeidheidsgrens heen en té moe om te kunnen ontspannen. Als in slaap vallen in bed niet lukt, pak hem dan op, wacht een nieuwe ‘dip’ af (lees: vermoeidheidssignalen), baker hem weer in en leg hem opnieuw in bed.

  Of: laat hem een volledig slaapje op schoot doen (lekker knus, pak voor jezelf eerst wat te drinken)
  Of: laat je baby een volledig slaapje in een draagdoek doen.
  Of: laat je baby een volledig slaapje in kinderwagen doen tijdens een wandeling.

  Zo blijf je toch in het ritme van slapen-voeden-knuffelen-etc.
  Bij een volgend slaapje baker je jouw baby opnieuw in.

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0