Leeftijd inbakeren afbouwen
Inbakerslaapzak of inbakerdoek
Tot wanneer inbakeren
Wanneer kan een baby omrollen?
Hoe inbakeren afbouwen?
Met welk slaapje beginnen?
Hoe snel inbakeren afbouwen?
Leeftijd inbakeren afbouwen
Soms is er verwarring over de leeftijd waarop je inbakeren moet afbouwen. Zelfs op het consultatiebureau ontstaat helaas wel eens verwarring. Lees deze pagina, dan weet je daarna precies hoe het zit.
De verwarring over inbakeren afbouwen is ontstaan door de vele inbakerproducten die er tegenwoordig op de markt zijn. Die producten kun je grofweg onderscheiden in inbakerslaapzakken en inbakerdoeken.
Inbakerslaapzak → armen vanaf 3 maanden altijd vrij.
Inbakerdoek (zoals de Pacco) → inbakeren tot max. 6 maanden.
Dit verschil in leeftijd heeft te maken met de veiligheid. Als een baby ingebakerd en al op zijn buik rolt, kan hij zich moeilijker oprichten, hij heeft immers geen hulp van zijn armen en dat is onveilig. Dus: Hoe meer bewegingsvrijheid je ingebakerde baby heeft, hoe meer kracht hij kan zetten om zich om te rollen. Een baby in een inbakerslaapzak kan zijn armen bewegen en daardoor meer kracht zetten. De kans dat een baby in een inbakerslaapzak op zijn buik rolt, is dus groter dan een baby in een inbakerdoek.
Inbakerslaapzak of inbakerdoek
Op veiligheid.nl staat het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak duidelijk uitgelegd:
“Het meest belangrijke kenmerk van een inbakerdoek is dat de armpjes van de baby langs het lichaam stevig ingepakt worden, zodat de baby de armpjes niet kan bewegen. Rondom de beentjes zit de doek losser. (…)
In een inbakerslaapzakje zitten geen armsgaten, in tegenstelling tot gewone slaapzakjes. De armpjes zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam. (…) De inbakerslaapzak wordt gebruikt om het maaien met de armpjes tegen te gaan, je kunt een baby hiermee niet volgens de richtlijnen inbakeren.”
De Pacco inbakerdoek voldoet aan de eerste omschrijving: Inbakeren zoals inbakeren bedoeld is, armen stevig ingepakt en benen losjes.
Tot wanneer inbakeren
Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd mag je je baby inbakeren? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert:
“Inbakeren kan in de leeftijd tussen 1 week en 6 maanden. Vanaf de vierde maand niet meer beginnen met inbakeren. In verband met de toenemende kans op draaien naar de buik moet het inbakeren op de leeftijd van zes maanden zijn afgebouwd.” ¹
“Productbeoordeling bakerzakken
Gebruik bij baby’s die kunnen omrollen moet wegens het risico dat daardoor ontstaat, worden ontraden. Dat kan bij vlotte baby’s in dit product al op de leeftijd van drie maanden(!) gebeuren. Houd dus na 3 maanden de armen vrij.” ²
¹ ² Consumentenbond
Als het gaat om inbakeren afbouwen geeft Pacco een advies dat aansluit bij de informatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, veiligheid.nl en de Consumentenbond, en nog concreter inclusief voorbeelden:
- Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen
- Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren
- Baby 6 maanden → stoppen met inbakeren (liever van te voren stapje voor stapje afbouwen)
Baby’s van rond de 3 maanden vinden het vaak nog net te moeilijk om met vrije armen te slapen. Een baby krijgt vanaf 3 à 4 maanden steeds meer controle over zijn armen en handjes, dan is tussen de 4 en 5 maanden afbouwen meestal geen probleem. Hoe? Dat lees je in het laatste kopje van deze pagina.
Wanneer kan een baby omrollen?
Nog even over het omrollen. Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de afbouwleeftijd bepaald door het inbakerproduct waarin je baby slaapt, maar natuurlijk ook door zijn ontwikkeling. De leeftijd waarop baby’s (op een speelkleed) kunnen omrollen, varieert enorm. Op de leeftijd van 5,5 maand kan de helft van de baby’s rollen van rug naar buik. Soms lukt het een baby van 3 maanden al, maar er zijn ook baby’s die deze mijlpaal bereiken als ze ouder zijn dan 9 maanden.
Iedere baby heeft zijn eigen ontwikkelingstempo.
Soms komt een baby ‘per ongeluk’ op zijn buik terecht door veel kracht of spierspanning (overstrekken). Dan spreek je niet van een verworvenheid in zijn ontwikkeling.
Ongeveer 10% van de baby’s van 3 maanden kan dit:
Het volgende filmpje verduidelijkt bepaalde risicofactoren t.a.v. wiegendood. Je ziet en hoort een moeder die heel trots is dat haar baby kan omrollen, maar wat je ook ziet is een baby die op een zacht matras ligt en moeite heeft om zijn hoofd omhoog te houden.
Ter preventie van wiegendood worden in Nederland zachte matrassen, stootranden en synthetische dekbedden afgeraden. Een trappelzak is juist een beschermende factor omdat je baby hiermee minder snel kan omrollen. Ook het bed van je baby veilig en strak opmaken heeft dit effect.
Hoe inbakeren afbouwen?
- In één keer stoppen en overgaan op een slaapzak. Vooral in de winterperiode, als een baby in een winterslaapzak met mouwen kan slapen, kunnen de dikke mouwen net voldoende weerstand bieden om een baby rust te geven.
- Slaap voor slaap afbouwen en per slaap de inbakerdoek vervangen door een slaapzak.
- Eén arm vrijlaten tijdens alle slaapjes, de Pacco Plus afbouwdoek is hiervoor ideaal.
- Slaapje voor slaapje één arm vrijlaten. Dit is de manier met de kleinste stapjes, vaak de beste manier voor baby’s die moeite hebben met veranderingen.
Het grote voordeel van de Pacco afbouwdoek is dat je baby de Pacco al gewend is. Je doet verder alles hetzelfde, rust, regelmaat, bedritueel, inbakeren en dan één arm vrijlaten, of die het de normaalste zaak van de wereld is 🙂
Blijf kalm, laat niet merken dat je het spannend vindt. Jouw kleintje voelt dat aan en raakt misschien in de war.
Met het vrijlaten van één arm hebben de meeste ouders goede ervaringen. De tweede arm vrij lukt soms iets minder snel.
Maak geen tussenstap met een arm uit de binnendoek maar nog wel in de buitendoek. Als je één arm uit de armendoek laat, laat deze arm dan ook altijd uit de buitendoek. Een baby in de afbouw-leeftijd is sterk en behendig. Een beetje vrijheid of een te losse doek zal hem misschien uitnodigen tot capriolen die gevaarlijk zijn. Met één arm vrij kan je baby zich beter oprichten mocht hij onverhoopt toch op zijn buik terecht komen.
Steeds iets losser inbakeren of de inbakerdoek tijdens het slapen losmaken zijn onveilige manieren van afbouwen.
Maak het bed van je baby veilig en strak op. Je kindje ervaart de stevigheid om zijn lijfje en in de praktijk gaat deze stap vaak goed. Als jouw kind met zijn voetjes tegen het voeteneinde ligt (hij moet nog wel zijn benen kunnen strekken) mag je hem toedekken over zijn schouders tot zijn kin. Zijn arm(en) kan bewegen, maar de druk op zijn schouders geeft rust.
Als je baby omhoog hupst onder de dekens vandaan, kun je zijn bed opmaken als matrozenbedje. Dat is een veilige manier van opmaken bovenin het ledikant. Een matrozenbedje kun je maken met een eenpersoons volwassen laken of met een kant-en-klaar matrozenbedje.
Een strak ondergestopte baby kan minder makkelijk draaien of omrollen en in de winterperiode blijft hij zo warmer.
Wat ook helpt, zeker in de winter, is fijne/warme kleding met een boord aan de mouw of een mouwvestje. Dat zorgt ervoor dat de vrije arm warm blijft.
Met welk slaapje beginnen?
Start met afbouwen tijdens de nacht of tijdens de eerste ochtendslaap. Als de ochtendslaap met één arm vrij niet zo lekker gaat, dan kun je er voor kiezen om je baby bij de volgende slaap wel weer helemaal in te bakeren. Laat de volgende dag bij de ochtendslaap weer één arm vrij, een tweede keer kan het zomaar wel goed gaan.
Als het eerste slaapje goed ging, kun je meteen een tweede slaapje met één arm vrij proberen.
Kies in elk geval een paar rustige dagen om af te bouwen. Of maak je agenda leeg waardoor je baby lekker in zijn eigen omgeving kan blijven en in zijn eigen bed kan slapen.
Hoe snel inbakeren afbouwen?
Stap voor stap afwennen kan binnen enkele dagen tot twee weken.
Zorg ervoor dat je tijdens de inbakerperiode de lichaamstaal van je baby goed leert kennen, dat je niet over zijn vermoeidheidsgrens heen gaat en dat je een voorspelbaar en gestructureerd leven-met-baby gaat leiden, dan wordt inbakeren als hulpmiddel vanzelf overbodig.
Een rustig, overzichtelijk en voorspelbaar leventje blijft voor je baby de belangrijkste basis om te ontspannen en in slaap te vallen.
Alle tips op een rijtje:
- Ga niet over baby’s vermoeidheidsgrens.
- Doe baby-dingen met je baby, bewaak zijn grenzen.
- Je baby kan geen klok kijken, hij leert vertrouwen op wat er gebeurt.
- Gapen is slapen en wakker is drinken
(hou je wel aan de maximale hoeveelheid als je baby de fles krijgt) - Ledikant kort opmaken, baby toedekken tot zijn kin en stevig onderstoppen.
- Doe zoals je altijd doet (bedritueel) en straal rust en zelfvertrouwen uit.
- Vertrouw ook op je kindje dat hij in kleine stapjes kan leren.
Is het tijd om af te bouwen? Gebruik dan de Pacco Plus afbouwdoek zodat jouw baby stap voor stap en zonder stress kan wennen aan slapen met vrije armen.
Pacco Plus kopen